Tips for å unngå musearm
Publisert: 29.03.2022
Her kommer noen tips for å unngå musearm fra vår fysioterapeut og ergonom, Morten Lindeberg Espeland
Hva er musearm?
Musearm er en tilstand som kan oppstå i forbindelse med arbeid ved dataskjerm.
Begrepet musesyke/musearm inkluderer ulike symptomer som kan oppstå i forbindelse med gjentatte anstrengelser av muskler, leddbånd, sener og nerver i armen.
Begrepet musearm eller musesyke omfatter mange ulike tilstander slik at både symptombildet og diagnosene vil variere. Det er ikke uvanlig at en også opplever nakkesmerter kombinert med armplagene.
Fellesnevneren er at plagene skyldes langvarig arbeid ved datamaskin – repetitivt arbeid.
Når du jobber lenge i en og samme stilling, oppstår det en langvarig og lavgradig aktivering av muskel og sene-apparatet. Det kan skape spenninger i musklene som på sikt kan føre til plager. Musearmproblemer kan også oppstå hvis du bruker en mus eller et tastatur som ikke passer for deg F.eks. for liten eller for stor datamus. Kombinert med manglende støtte for underarmene kan dette gi større belastning på musklene ettersom hånden og armen havner i vinkler som hindrer deg i å få den avlastningen som trengs.
Ergonomiske tiltak:
Dersom du har fått plager som følge av arbeid ved dataskjerm, eller du ønsker å forebygge slike plager så er det viktig å sette i verk tiltak som gir deg større variasjon i arbeidsstillinger og bruk av muskel,-seneapparatet, samt å legge til rett for gode ergonomiske arbeidsforhold på kontorarbeidsplassen.
Forebyggende tiltak:
- Ta hyppige nok bevegelsespauser Det er viktig å ta regelmessige bevegelsespauser for å aktivere muskelpumpen og få variert bevegelse og belastning på ledd og muskler. Reis deg gjerne opp etter å ha sittet en stun; ta en tur i trappen, en tur utenfor eller gjør noen gode forebyggende sirkulasjons eller tøyningsøvelser.
- Varier belastningen ved å endre arbeidsstilling. Varier gjerne mellom å jobbe sittende og stående,
- Riktig utstyr: Tilpass arbeidsplassen til dine egne behov og forhold. Pass på at du bruker en datamus som er stor nok for hånden din. Arbeid kroppsnært – plasser datamusen fremfor tastaturet eller så nærme som mulig inntil tastaturet slik at du ikke sitter med lang rekkeavstand til datamusen. Underarmene bør hvile på arbeidsbordet slik at du kan sitte med avslappede skuldre når du jobber.
- Tenk på arbeidsteknikk når du ikke bruker datamusen: fjern hånden fra datamusen, ikke hold hånden og fingrene aktivert og forberedt. Prøv å holde musklene så avslappede som mulig i nakke, skuldre, hånd og fingre. Bruk hurtigtaster når det er hensiktsmessig. Dette gir mer variasjon enn kun å bruke datamusen.
- Planlegg dagen: Vet du at du har en oppgave foran deg som innebærer monotone bevegelser, prøv å ikke stresse og bli ferdig raskere enn nødvendig, Se gjennom og vurder muligheten for å dele opp oppgaven over tid slik at kroppen innimellom får restitusjon og variasjon.
- Vær fysisk aktiv – finn aktiviteter du trives med. All bevegelse teller!
- Er du usikker på om arbeidsplassen er godt tilrettelagt eller trenger råd og veiledning, så ta gjerne kontakt med bedriftshelsetjenesten som kan gjennomføre en ergonomisk arbeidsplassvurdering.
Kilde: Norsk Helseinformatikk
Flere tips for å skape et godt fysisk arbeidsmiljø