Olympisk utøver Hedda Hynne sine løpetips!

Olympisk utøver og norgesrekordholder på 800m Hedda Hynne deler sine løpetips og mål mot løpesesongen!

Har du tips til hvordan leserne våre skal få fremgang i treningen?

Kontinuitet er et viktig stikkord! Ha glede i det du holder på med, da er det lettere å holde ut også de dagene du får lyst til å droppe en økt.

Et annet stikkord er totalbelastning. Dersom dagene dine er proppfulle med alt mulig annet kan det være vanskelig å få igjen det du ønsker fra en økt. Kanskje kan litt mer tid til oppladning og restitusjon alene økte kvaliteten på økten og adaptasjonen?!

Hvilke styrkeøvelser kjører du på bein?

Jeg trener gjerne styrke på ben 1-2ganger i uken. Øvelser for aktivering av fremside lår, hamstring og legger står alltid på programmet.

Et eksempel på hver muskelgruppe kan være:

  • Knebøy (til 90grader i kneleddet),
  • Ett-bens strakmark (med manual for å utfordre stabilisering og balanse)
  • Ulike varianter av tåhev med vekter.

Har du noen tips i forhold til skader?

Jeg tror alle opplever skadeavbrekk nå og da, og at det er lurt å være forberedt på at det er en del av «gamet». Du vil kanskje ligge på grensen til hva du tåler, og da er faren for skade alltid tilstede.

Hvis du må trene alternativt er min erfaring at det er de første øktene som er mest utfordrende. Gi derfor ikke opp med en gang, selv om det er vanskelig. Det å finne tilsvarende intensitet i en annen treningsform krever ofte noe tilvenning. Dessuten er det et alternativ til det du egentlig vil gjøre, så det at du ikke synes det er like gøy er ikke veldig rart.

Fortsett med samme treningsrytme, slik at det blir lettere å komme tilbake i vanlig trening når skaden er leget. Kanskje har du venner som synes det er mer gøy med andre treningsformer enn hva du gjør til vanlig, som du kan slenge deg med på?

Kan du gi leserne våre en løpeøkt de kan prøve?

10x400m med 1min pause!

Hvilke mål har du for sesongen 2022?

VM i Eugene og EM i München er to store mål for sesongen 2022.

I tillegg jobber jeg hver dag for å bli en bedre 800meter-løper, og jeg har alltid et mål om å løpe fortere på distansen!

Hedda sammen med trener & samboer Erik Sakshaug

Hvor kjapt etter ei økt får du i deg noe mat?

På kvalitetsøkter har jeg alltid med meg noe jeg kan spise etter siste draget, før nedjogg. Det kan være deler av en restitusjonsbar, da kan jeg spise resten etter nedjoggen.

Hvis det «bare» er en løpetur passer jeg på å få i meg noe i løpet av de første minuttene etter økta.

Hva er favorittøkta di?

Det må være en hardøkt i piggsko på bane, gjerne i konkurransefart!

Grovt sett, hvordan legger du opp treningsåret?

Erik (samboer & trener) tar seg av denne biten. Jeg gjør, stort sett, bare som jeg får beskjed om! Det jeg kan si er at vi i sesong stort sett har litt mindre mengde enn hva vi har i treningsperioder.

Har du et siste tips og triks?

Jeg har aldri angret på en økt, selv om dørstokkmila noen ganger kan være lang. Dropper du ut i siste liten kan det medføre en «dobbel-negativ»:

  1. at du ikke får beveget deg
  2. at du har trukket deg fra et mål du har satt deg for dagen.

Ta derfor en ekstra runde med deg selv hvis du kjenner deg umotivert:

Er det fordi du synes treningen er kjedelig? I så fall hvorfor? Eller har du bare litt vondt i viljen? Litt trening er bedre enn ingenting!

Tusen takk for praten Hedda! Lykke til med sesongen, vi heier på deg!